Det første kamera
Et af de spørgsmål, jeg oftest bliver stillet, er nok, hvilket kamera man bør købe, hvis man gerne vil igang med at fotografere. I en købssituation er det nemt at blive revet med af entusiasmen fra en sælger, der er besat af at sælge det største og dyreste kamera, eller en bekendt, der råder en til at købe et kamera, som han eller hun har forelsket sig i af helt andre grunde. Resultatet bliver, at man køber et kamera, der ikke føles rigtigt at bruge og ikke matcher ens behov.
Jeg lærte at fotografere på min storebrors gamle filmkamera, og det var det, der fik mig rigtigt igang med at fotografere. Det var i gamle dage, og det krævede en del af ens tålmodighed at lære det på den måde - resultatet var først synligt en uge efter, når man kunne hente de fremkaldte billeder. Good times!
I dag er mulighederne anderledes, og jeg har sidenhen tænkt, hvor meget nemmere det ville være at lære på et af de kameraer, der bliver lavet nu. Navnlig med det øjeblikkelige resultat og de muligheder, der ligger i det.
Nå men til sagen: Folk kigger tit opgivende på mig, når jeg afslører mit absolut vigtigste råd, men det er stadig den dag i dag meget sandt og meget afgørende:
Vælg et kamera, der føles godt at holde i hånden
Sandt - der er MASSER af faktorer, der kan spille ind, når man skal vælge et nyt kamera, og der er masser af entusiaster, der gerne byder ind med deres holdning til, hvorfor man bør vælge et kamera af netop det mærke, DE bruger. Faktum er dog, at hvis et kamera ikke føles godt og lækkert i din hånd, og hvis det ikke føles som et kamera, du kan se dig selv hive op af tasken, når du ser noget smukt, eller føler lyst til at tage med på en gåtur, så kan du lige så godt lade være med at købe det, for så vil det ganske enkelt ikke blive brugt særlig meget.
Der var en klog fyr, der engang sagde, at “det bedste kamera er det, du har med dig”. Det er så rigtigt sagt, og det ses på tallene over de mest anvendte kameraer i verden. Jeg tror, iPhone er vinderen - stort endda. Du har den altid med i lommen - og sandt den kan da også lave acceptable og til tider endda flotte billeder. Men hvis du er tilhænger af at lege med egenskaber som dybdeskarphed og gerne vil have en lidt større kreativ frihed, eller hvis du går op i ting som billedkvalitet, så kig med her.
Vælg et mærke, der ikke er for obskurt og ukendt
Jeg vil vove den påstand, at uanset hvilket af følgende mærker du vælger (og beklager jeg ska nok gå hen og glemme mindst et mærke), så er du rimelig godt dækket ind: Canon, FujiFilm (eller bare Fuji), Nikon eller Sony. Grunden til, at jeg ville vælge et af disse mærker, er, at de alle fire laver gode produkter og har modeller, der kan betales, uden at du først skal pantsætte huset. En anden grund er, at HVIS uheldet skulle være ude, og du mister et batteri, eller noget går i stykker på dit kamera, så har næsten alle kameraforhandlere i hele verden netop disse brands, og de skal ikke sendes om på den anden side af jorden for at blive repareret.
Spejlløst vs. spejlrefleks (dSLR)
Hvis jeg den dag i dag skulle lære at fotografere, ville jeg uden tvivl vælge et spejlløst kamera. Spejlreflekskameraer er kendetegnet ved, at man kigger i en optisk søger gennem et prisme og derefter et spejl for til sidst at kigge ud gennem objektivet - dette kaldes dSLR eller Digital Single Lens Reflex. Det spejlløse kamera er den nye dreng i klassen og udmærker sig i forhold til dSLR kameraet på et væld af måder:
Det spejlløse kamera er, som ordet siger, spejlløst (duh!). Det betyder, at det til forskel fra den før beskrevne proces er helt digitalt. Det vil sige, at man kigger ind i en digital søger, der uden at spejle sig gennem prismer osv. viser nøjagtigt, hvad kameraet ser lige nu. På den måde ser du altså, hvor lyst eller mørkt billedet vil blive, før du overhovedet har taget billedet. Du kan kort sagt se og justere på kameraets indstillinger, mens du ser effekten af det, du gør, på billedet, før du overhovedet har taget det.
Fordi spejlet og prismet er ude af kameraets konstruktion, er det spejlløse kamera både mindre og lettere end sin forgænger.
Du kan bruge både bagskærm og søger (den man sætter øjet helt op til) til at finde dit motiv med. Det kan man strengt taget også på visse dSLR kameraer, men på ingen måde så lækkert som på det spejlløse.
Glem alle de smarte features
Dit kamera skal have følgende tre funktioner:
Fri og let adgang til Manuel indstilling af blænde, lukketid og ISO (din fotohandler ved, hvad det betyder, hvis ikke du gør endnu) - på kameraet vist som et “M”
Mulighed for at skyde i “prioriteret blænde tilstand” - på kameraet er dette typisk vist som “Av” (på engelsk Aperture Value)
Mulighed for at skyde i “prioriteret lukketids tilstand” - på kameraet er dette typisk vist som “Tv” (på engelsk Time Value)
Derudover skal det helst kunne have mulighed for, at du kan skifte objektiverne ud på kameraet, så du kan bytte rundt, alt efter hvad du ønsker at fotografere - portræt objektiver, vidvinkel objektiver, makro (forstørrelsesglas) objektiver osv.
Ting, der på de fleste menneskers første kamera er komplet ligegyldige, er populære ting som:
Høj opløsning (40-50 megapixels eller derover). 20-25 Mpix er mere end rigeligt.
Høj framerate (at kameraet kan tage 8-10 billeder i sekundet eller mere). Det er primært relevant for professionelle sportsfotografer eller naturfotografer, der fotograferer fugle i flugt.
Videofunktion med høj opløsning (4k video eller derover). Video kan være praktisk at have engang imellem, men du har yderst sjældent behov for at optage dette i 4k. Det fylder, og folk, der får en 4k video på mail fra dig, bliver nok nærmere sure end glade.
Rigtig mange fotoforhandlere lægger vægt på disse ting, og nogle synes uden tvivl, det er fedt at kunne nævne dem overfor deres venner, men du kan sagtens tage smukke og lækre billeder uden de tre ovennævnte egenskaber. Det er fint, de er der, men det er absolut ikke et must!
Ud og køb
Nu skal jeg nok spare dig for mere snak. Der skulle jo også gerne være tid til at komme ud og købe kameraet, ikke?
Jeg er ikke fortaler for noget brand overhovedet - mærket er absolut ligegyldigt for, om dit billede bliver smukt eller ej. Hvis jeg fik armen vredet om på ryggen for at skulle nævne et rigtig godt brand, som rimeligt konsistent laver gode og brugervenlige kamerasystemer, så ville jeg afgjort nævne Fuji (eller FujiFilm). Det siger jeg blandt andet, fordi deres menu-system inde i kameraet i modsætning til mange andre brands er rimeligt nemt at finde rundt i, og så er de i øvrigt også er dejlige at kigge på (lækkert klassisk design).
I en god kameraforretning kan man få lov at prøve kameraet af og lige føle på varen, før man køber. Jeg kan jo nok desværre ikke tage med ud og købe dit kamera, men hvis du har spørgsmål før eller under dit køb, er du velkommen til at skrive mig en chatbesked på instagram eller facebook - så ska jeg forsøge at hjælpe så vidt muligt.
God jagt,
Henrik